Pembakar Semangat

Setiap manusia ada sifat mazmumah masing-masing. Manusia tidak sempurna. Hanya Allah yang Maha Sempurna Kemulian-Nya المجيد.

Adakalanya kita rasa sungguh bersemangat untuk memulakan sesuatu, tetapi apabila kita rasa susah untuk meneruskannya kita akan hilang semangat. Lebih-lebih lagi apabila kita melakukannya seorang diri.

Contohnya seperti seorang pelajar yang sedang belajar bahasa Arab melalui kelas di alam maya dari Youtube-LQ Toronto atau Islamic Online University – kursus intensif bahasa Arab. Lebih banyak waktu perlu dilalui bersendirian dan ini akan mengundang banyak gangguan seperti hilang fokus atau tumpuan, hilang minat, hilang semangat dan bermacam-macam lagi.

Bagaimana untuk mengelakkannya?

Sejujurnya saya juga mengalami keadaan turun naik ini banyak kali kerana saya hanyalah hamba Allah yang lemah.

Cara-caranya:

  1. Berdoa kepada Allah.
    اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا، وَرِزْقًا طَيِّبًا، وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً.“Ya Allah! Sesungguhnya aku mohon kepadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang halal dan amal yang diterima.” (Hisnul Muslim)doa belajar
  2. Pastikan ada jadual setiap hari dan istiqomah untuk mengikut jadual itu serta tanda apabila sudah selesai setiap bahagian pembelajaran
  3. Pecahkan masa belajar kepada beberapa bahagian kalau susah untuk fokus
  4. Pecahkan pelajaran yang susah untuk dikuasai kepada beberapa bahagian kecil supaya rasa tidak terlalu terbeban
  5. Cari role model – bagi saya, Ustaz Muhammad Abdullah. Beliau adalah penceramah untuk Pesona D’Zahra di Radio IKIM. Apabila setiap kali beliau membaca potongan ayat Al-Qur’an dengan terjemahan kerana beliau sudah fasih dalam bahasa Arab, saya rasa sungguh bersemangat dan tidak sabar untuk menamatkan pembelajaran saya secepat mungkin supaya suatu hari nanti saya juga dapat memahami Al-Qur’an seperti beliau. Bi iznillah.
  6. Tonton program yang membakar semangat seperti Guided by the Qur’an oleh Sheikh Fahad Al-Kandari tentang mualaf dan bagaimana sesetengah mereka telah mempelajari bahasa Arab untuk memahami Al-Qur’an dan Islam dengan lebih baik. Antara episod kegemaran saya adalah:

 

 

 

Ok…mari sambung belajar! ^__^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s